Västerbottens län

Lättare starta lokala servicekontor

På sikt vill regeringen skjuta till 30 miljoner kronor för att öka tillgängligheten i service i glesbygden. En första åtgärd sätts in redan i morgon då regeringen fattar beslut om en lagändring som ska göra det lättare att starta lokala servicekontor för att förbättra servicen på landsbygden.

Hur många av regeringens miljoner som ska satsas på servicetillgänglighet i Västerbotten gav dock inte kommunminster Mats Odell besked om när han besökte Vilhelmina i går igår.

Kommunrepresentanter i länet reagerade olika när kommun- och finansmarknadsminster Mats Odell i går presenterade regeringens nya förslag för att underlätta servicetillgängligheten i glesbygden.

Bland annat vill regeringen ta fram ett ekonomiskt stödpaket på 30 miljoner kronor för att öka tillgängligheten i service i Glesbygden, pengar som i första hand ska se till att bensinmackar inte läggs ned.

- Äntligen, säger Gunnar Hörnlund, kommunalråd i Vilhelmina.

Lilly Bäcklund, kommunalråd i Lycksele, uppmärksammade dock att Odell inte gav något besked om hur mycket av pengarna som kommer tillfalla Västerbotten.

Samtliga kommunrepresentanter vi pratat med tror att regeringens tillgänglighetssatsning kan komma att få betydelse. Men fortfarande är det vårpropositionen den 15 april och mer pengar till kommunerna man hoppas på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".