Johan Linderholm, miljöarkeolog vid institutionen för Idé- och samhällsstudier Umeå universitet. Foto Tommy Engman SR Västerbotten.
Sävar

Arkeologisk undersökning av slagfält

Miljöarkeologerna på Umeå universitet och Sävar hembygdsförening väntar på besked om en gemensam ansökan om EU-pengar.

Det är den tvåhundra-åriga stridsplatsen vid Sävar från 1809 som man hoppas kunna undersöka vidare.

Traditionen pratar om massgravar, och dokumenten talar om många hundra stupade svenska och ryska soldater. Hittills har arkeologerna inte funnit belägg för någon massgrav. Sannolikheten är inte heller stor att man kommer att finna en större gravplats som inte syns alls i naturen. Skulle flera hundra kroppar ha begravts i en grav hade det dessutom krävt stora insatser från människorna som levde i trakten att ta hand om så många med bara handkraft.

- Men skulle vi hitta resterna av en rysk soldat så vore det naturligtvis mycket intressant, säger Johan Linderholm, miljöarkeolog på institutionen för Idé- och samhällsstudier vid Umeå universitet.

Undersökningarna har mött internationellt intresse och det talar för att Sävar och händelserna här inte bara är en lokal angelägenhet utan att Sävar tillhör hela Europas historia, anser Johan Linderholm, miljöarkeolog på institutionen för Idé- och samhällsstudier.

Sävar hembygdsförening vill bland annat utveckla krigsskådeplatsen för turism.

Reporter Tommy Engman.

tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".