Få fuskare avslöjas vid Umeå Universitet

Umeå universitet stänger av relativt få studenter för fusk, jämfört med trenden i landet där avstängningarna blir fler. Men siffrorna betyder inte nödvändigtvis att studenterna är ärligare. Till exempel har inte Umeå på alla sina institutioner de kontrolltjänster som många andra stora universitet har för att hitta plagierade texter.

Umeå universitet stängde av tre studenter för plagiat förra året, och sex studenter året innan det. Det kan ställas mot de nästan 400 studenter som stängdes av på grund av fusk vid landets alla högskolor och universitet 2008 enligt Sveriges radios sammanställning. Det var 28 procent fler avstängningar än under 2007.

Umeå ligger lågt i antal avstängningar jämfört med ett universitet som Linköpings, där 26 studenter stängdes av förra året. Men då tillhör också Linköping ett av de många universitet som har anslutit sig till kontrolltjänsten Urkund, som är ett hjälpmedel för att känna igen vilka av studenternas texter som är plagiat. I Umeå är det upp till varje institution att avgöra om det är värt att lägga de ungefär 50 kronor per student och år som den kostar. Sju institutioner och enheter har gjort det hittills.


Informerar om vad som är tillåtet
Handelshögskolan vid Umeå universitet var tidigt ute och började under perioden 2004-2005 köpa kontrolltjänsten. Anledningen var enligt tillförordnade studierektorn Owe R Hedström att Handelshögskolans lärare har så mycket inlämnad text att gå igenom, över 400 uppsatser på 60-80 sidor som ska examineras varje år, att det hade blivit svårt att granska dem själv.

Strategin är nu att under hela utbildningen informera studenterna om vad som är tillåtet, att det ska vara egna reflektioner i texterna och om gränserna mellan att referera någon annans text med källangivelse, jämfört med att plagiera en text och låtsas ha skrivit den själv. Och studenterna görs också medvetna om söktjänsten som jämför all deras texter mot internet, mot publicerade akademiska texter och mot andra studenters texter.

– De vet att det lönar sig inte att försöka plagiera. Det kan man jämföra med att fartkameror sänker hastigheten och på motsvarande sätt har det här nästan eliminerat försöken att vilseleda, säger Owe R Hedström.

Reporter: Gunnar Lantz

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".