Kvinna och foster dog efter vårdmiss

En kvinna och hennes foster dog på grund av en lång rad misstag i vårdkedjan mellan vårdcentral i skellefteå via lasarettet och universitetssjukhuset i Umeå. Det anser Socialstyrelsen som utrett fallet efter en Lex Maria-anmälan från ansvarig läkare.

Det är en lång händelsekedja som återges av Socialstyrelsen i rapporten men sammanfattat handlar det om att våren 2008 kom en 24-årig kvinna som var nyanländ flykting, till en vårdcentral i Skellefteå. Hon hade då buksmärtor och bedömdes vara gravid i fjärde månaden med sitt första barn. Vid återbesök fem veckor senare remitterades hon först till specialistmödravården som genast skickade henne vidare till universitetssjukhuset i Umeå.

Kvinnans tillstånd var från början svårbedömt med komplikationer men läkarna bedömde möjlig havandeskapsförgiftning. Tillståndet komplicerades av att fostret bland annat hade hjärtproblem.

Felaktiga vårdinsatser och felaktig medicinering ledde till att kvinnan avled efter tolv dygn, liksom kvinnans foster. Att man inte försäkrade sig om fullgod tolk trots att kvinnan och hennes man talade bristfällig engelska kritiseras av Socialstyrelsen som också konstaterar att kvinnan inte tycks ha haft en patientansvarig läkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".