Allt fler hos kronofogden

För första gången har antalet ansökningar om betalningsföreläggande hos kronofogden passerat miljonstrecket. Flest brev från kronofogden skickas till ungdomar i Vilhelmina och till företagare i Storuman och Åsele.

Det är första gången som kronofogden valt att bryta ner sin statistik till kommunnivå. Tina Häggmark på kronofogdemyndigheten i Umeå säger att det framförallt är under sista kvartalet 2008 som ökningen skett. 

Enligt Tina Häggmark klarar sig länets ungdomar, det vill säga de under 25 år, överlag bra i jämförelse med övriga landet. Men i orterna Nordmaling, Dorotea, Vännäs och framförallt i Vilhelmina har många ungdomar inte kunnat betala sina räkningar.

Vad gäller företagare som hamnat hos kronofogden sticker två orter, Åsele och Storuman, ut ur mängden. Där har flest företagsknutna betalningsförelägganden lämnats in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".