Receptbelagda mediciner utan läkarbesök

Allt fler äter antidepressiva mediciner och det har blivit allt lättare att få tag på dem, trots att de är receptbelagda. Allt som krävs är några knapptryckningar på Internet.
På den svenska internetsajten Elixir.nu kan man enkelt beställa antidepressiva mediciner, till exempel det omdiskuterade Seroxat. Det enda som krävs är att du fyller i några hälsouppgifter och sedan kommer medicinen på posten. Ja, så står det i alla fall. På hemsidan står det också att en EU-legitimerad läkare granskar dina hälsouppgifter och bedömer om du kan ta läkemedlet. Men det står inte vem läkaren är eller var denne finns. Inte heller går det att kontakta någon representant för Elixir för att ta reda på det. Mikael Bergman, överläkare på psykiatriska kliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna känner inte till den här hemsidan, men tycker att antidepressiva mediciner inte ska säljas på postorder eller Internet. - Vid behandling av sådana här tillstånd ska man ha ett personligt möte med patienten som krav, det här är förkastligt, säger Mikael Bergman. Formuläret som man fyller i på Internet ställer inga frågor om depression, vid till exempel köp av Seroxat. Ansvaret ligger helt hos dig själv. Men Mikael Bergman anser att det kan vara svårt t.o.m för en läkare att bedömma om antidepressiva mediciner är bästa alternativet för en person. - Det kräves en antal år som kliniskt verksam läkare för att få den rätta fingertoppskänslan, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".