Fosfor brann i Umeå-bäck

Det var vit fosfor som brann i en bäck i I20-skogen i början av veckan, det visar de nu slutförda analyserna vid Försvarets Forskningsinstitut. Fosforn kommer förmodligen från en rökgranat och har legat kvar sedan området var militärt.
Ämnet färgades rött efter kontakt med luften och kommer troligtvis från en rökgranat som använts under den nu avslutade regementstiden. Eftersom Räddningstjänsten befarar att det finns ytterligare liknande rester djupare ner i bäckfåran är fyndområdet avspärrat av avvaktan på slutsanering av Umeå garnision. Men det är ingen större fara så länge ämnet ligger kvar i bäcken. - Det händer ingenting, däremot om det kommer i kontakt med luft så antänds det, säger Henrik Östlund på Räddningstjänsten. På Umeå garnison säger Tomas Eriksson att man kommer att vidta åtgärder och undersöka varifrån fosforn kom, bland annat har de skrivit till Försvarets materielverk för att fråga vilken sorts ammunition som innehåller vit fosfor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".