Protester mot kraftverksplaner i Norge

Norska staten vill bygga ut en av Norges sista orörda älvar. Det är Vefsnaälven i Helgeland som rinner upp i Vilhelminafjällen och heter då Vapsälven.
Utbyggnadsplanerna upprör Bernt-Erik Nordenström (mp) från Sorsele. - Jag trodde först det var ett skämt att man föreslår att bygga ut en av Norges värdefullaste älvar. Det tillhör en svunnen tid att bygga ut älvar, säger Nordenström till P4 Västerbotten. Det är det Norska elkraftbolaget Statkraft som vill bygga ut älven och enligt Statkraft ska det ske helt på naturens egna villkor. Det här tror inte Bernt-Erik Nordenström på: - Det har lovats förut och det har inte hållits. Dessutom säger Nordenström att det inte redovisats vilka konsekvenser en kraftdamm strax efter Riksgränsen får på Vapsälven i Vilhelmina kommun. Idag håller Norska Statskraft ett seminarium i Susendal, Norge, där elkraftbolaget ska redovisa sina planer för utbyggnaden av Vefsna-älven.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".