Umeå

Svårt att klara socialnämndens budget

Socialnämnden i Umeå ser ut att få svårt att hålla budgeten i år. Prognosen pekar mot ett underskott på femton miljoner i slutet på året. Kostnaderna för stöd och institutionsplacering av barn och unga ökar, liksom kostnaderna för försörjningsstöd. Nu ska det utredas hur stor andel som beror på att människor blivit utförsäkrade från till exempel sjukförsäkringen.

Det finns redan en åtgärdsplan, och politikerna är överens om att inte ta förhastade beslut om nya besparingar.

– Med förstånd har vi sagt, så vi inte går in i onödiga nedläggningar av verksamheter som kommer att leda till ökade kostnader på sikt, säger Eva Andersson, socialdemokratisk ordförande i socialnämnden.

De kostnadsminskningar som socialtjänsten nu håller på att genomföra ska ge totalt 48 miljoner men hinner inte ge full effekt redan i år.

Bara under januari har individ- och familjeomsorgen överskridit sin budget med fyra miljoner, varav hälften på området barn och unga. Till en del förklaras detta av att det helt är många ungdomar just nu när babyboomsbarnen från skiftet åtti-nittitalet finns i gymnasieålder och lite äldre. Och då blir det också fler som behöver stöd i olika former.

Kostnaderna för placering på institution, av barn & unga men också vuxna missbrukare är högre än det finns pengar till, och äldreomsorgen väntas också bli dyrare än budget.

I slutet på förra året steg kostnaderna för försörjningsstöd, det man förut kallade socialbidrag. Ökningen är ännu inte så stor men det är ett klart trendbrott, säger Eva Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".