Svaipa sameby slipper renbetestvist

Markägare i Skellefteå kommun och Svaipa sameby har i snart tio år tvistat om mark på Bjuröhalvön som använts till renbete. Svaipa sameby slipper dock fortsätta domstolsprocessen, eftersom länsstyrelsen ritat om betesgränserna, rapporterar Sveriges Radio Sameradion.
Det var i augusti 1994 som arton markägare vände sig till Skellefteå tingsrätt med en stämningansökan mot Svaipa sameby. Anledningen var att samebyn vintern innan hade haft renar på vinterbete på fastighetsägarnas marker, som ligger på Bjuröhalvön söder om Skellefteå. Markägarna menade att renbetet hade skadat åkermarker inom området och de ifrågasatte om det överhuvudtaget finns någon rätt att bedriva renskötsel på deras marker, på samma sätt som markägare i Härjedalen också gjort. Skellefteå tingsrätt skulle ta ställning till detta och målet var i stort sett färdigt att ta till en huvudförhandling i domstolen, när förutsättningarna förändrades. Under resans gång har nämligen länsstyrelsen dragit nya gränser mellan samebyarna och det har inneburit att det aktuella området på Bjuröhalvön har tillfallit Malå sameby. Målet har förts vidare till förvaltningsdomstol och det är endast Malå och Grans samebyar som är parter i det målet. Svaipa sameby har därför begärt att att tingsrätten ska lägga ner hela processen mot samebyn eftersom samebyn inte längre disponerar över betesmarkerna. Nu har tingsrätten behandlat Svaipas begäran och samebyn får rätt hos domstolen. Tingsrätten anser att länsstyrelsens beslut innebär att Svaipa sameby är utesluten från betesrätt i området och att markägarna därför inte har något att vinna på en dom i målet. "Den ovisshet som föranlett talan skulle kvarstå även efter domen, då det ovissa rättsförhållandet har avseende på andra bärare av den påstådda rätten till renbete än Svaipa sameby", skriver tingsrätten i sitt protokoll. Tingsrätten gör också bedömningen att Svaipa inte har någon skyldighet att företräda andra samebyar när det gäller betesrätten. Det här innebär att Svaipa nu slipper en fortsatt sedvaneprocess, men tingsrätten har beslutat att parterna ska stå för sina egna rättegångskostnader. Det sista ordet är inte sagt i målet eftersom markägarna har överklagat tingsrättens beslut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".