Böter för Skellefteå kommun för sen bostad

Skellefteå kommun måste betala 120 000 kronor i böter för att kommunen inte ordnat särskilt boende till en person inom rimlig tid, det har länsrätten beslutat. Domen är länets första där en kommun måste böta för att den inte följt Länsrättens beslut i ett ärende, som rör lagen om särskilt stöd, LSS. Det är en ändring i lagen som ger rätten möjlighet att kräva böterna.
I det aktuella fallet har en person fått vänta i två och ett halvt år på en bostad, vilket Länsrätten anser är oacceptabelt. I januari 2002 fick Skellefteå kommun veta att mannen hade behov av ett särskilt boende, vilket avslogs med motivering att bostäder saknades. I augusti samma år beslutade Länsrätten att mannen hade rätt till särskilt boende i gruppbostad. I november begärde Länstyrelsen att Skellefteå kommun skulle redogöra för ärendet och fick då besked att inflyttning var planerad till september 2003. För lång väntan, anser nu Länsrätten, och utdömer 120.000 kronor i böter, ett belopp som är likvärdigt med fyra månaders boende i gruppbostad. En som välkomnar domen är Sven Nordlund, ordförande för Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna i Umeå. - Det här är något vi har längtat efter länge i Västerbotten, säger han och menar att domen sätter press på kommunerna. - Den här domen i Skellefteå ger ju hopp om att det kommer att hända saker, för jag tror faktiskt att kommunerna kommer att tänka sig för mer än en gång när de nu kan få betala så här höga avgifter, säger Sven Nordlund. Bara i Umeå finns det i 72 beslutade fall, som inte har verkställts. Sven Nordlund hoppas att lagen skärps ännu mer, så att det blir möjligt att bötesförelägga kommunerna utan att det som nu, krävs en dom i Länsrätten. Upp till en miljon kronor i böter har länsrätterna möjlighet att döma till i den här typen av ärenden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".