Kryphål i LSS-lagen

Nyligen föll en dom angående LSS, Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade i Länsrätten. Domen kostade Skellefteå kommun 120.000 kronor i böter Kommunen hade sagt - nej, det blir ingen bostad - till en person som hade rätt till det. LSS-lagen kom 1994, och har nyligen kompletterats så att böter kan dömas ut till kommuner och landsting. Men kommunerna kan lätt komma undan hotet om böter.
Säger man bara säger ja till att ordna en bostad så kan inga böter utdömas hur lång tid det än tar att verkligen ordna bostaden efter beslutet Men det kan vara på gång en lagändring -frågan utreds just nu säger Mats Lövgren på länstyrelsen. Som lagen tolkas idag så är det troligt att domen mot Skellefteå kommun inte bara är den första utan också den sista som utdelas i Västerbotten. Justitsieombudsmannen har tolkat den nya lagen på det viset att om kommunen inte kan erbjuda det tjänst som efterfrågas till exempel boende i ett gruppboende inom 3 månader ska man avslå ansökan. Men efter det har Socialstyrelsen gjort sin tolkning att eftersom det är enligt lagen en skyldighet att tillhandahålla en gruppbostad får man inte säga nej. Umeå kommun har bestämt att man inte ska säga nej för att det, som exempel, inte finns bostäder att tillgå. Det gör att kommunen som rättläget ser ut idag inte heller kan bli ett ärende i Länsrätten likt Skellefteå kommun. Hade Skellefteå sagt ja till den man som i Skellefteå ansökte om boende i gruppbostad och sagt att bostad kommer senare, Då hade Skellefteå kommun inte behövt betala staten 120.000 kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".