Lång väntan på särskilt boende i Umeå

Väntan på bostäder är lång för personer som omfattas av LSS, lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade. I Umeå Kommun står fyrtio personer i kö, en del har väntat i två år, trots att det är meningen att man ska få sin bostad snabbt, när man väl fått den beviljad.
- Umeå kommun gör det den kan, men det tar tid, eftersom det inte finns tillräckligt med bostäder, säger Hans Tjärngren, förvaltningsdirektör på socialkontoret i Umeå. Som P4 Västerbotten tidigare berättat bötfälldes Skellefteå kommun nyligen för att ha nekat en person särskilt boende. Umeå säger kommunen däremot i större utsträckning ja, även om det inte finns lediga bostäder. På så sätt kan kommunen inte bötfällas. - Men det handlar inte om att slingra sig från böter, enligt Hans Tjärngren. Kommunen säger ja till de berörda eftersom de ska få sin bostad, även om det dröjer. Hans Tjärngren säger att det viktigaste är ett gott samarbete med de berörda och att man hittar en bostad som verkligen passar. Han hoppas att köerna för särskilt boende ska ha blivit kortare före 2007. Då är målet att Umeå kommun har en väntetid på mellan sex månader och ett år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".