Få kvinnor i kommunala styrelser

I länets kommunala bolag är det långt kvar till jämn könsfördelning. Män dominerar i styrelserummen, bara en fjärdedel styrelseledamöterna är kvinnor, visar en undersökning som P4 Västerbotten har gjort.
I Lycksele Industrihus styrelse finns exempelvis ingen kvinna alls på ordinarie plats. Men Kenneth Westman, som till nyligen varit ordförande, säger att man har försökt få in fler kvinnor i styrelsen. - Platsen är öppen för alla, det finns ingen som säger att det här inte passar för kvinnor, men det har varit svårt att få någon att ställa upp, säger han. Av de ordinarie styrelseledamöterna i länets kommunala bolag 177 män och 52 kvinnor. Det innebär att 23 procent, alltså inte ens var fjärde, ledamot är kvinna. På ersättarplatserna är könsfördelningen något jämnare, 27 procent. Evy Lindberg, ordförande i Skelleftebuss AB, är ganska ensam i sin roll som kvinnlig ordförande i ett kommunalt bolag. Hon tror att en del kvinnor skräms av att man måste kunna ekonomi för att sitta i en styrelse. Dessutom anser hon att det är en fråga om jämställdhet i hemmet, att kvinnor inte hinner ta på sig uppdrag om de samtidigt ska ha största ansvaret för arbetet hemma. Men hon anser att har betydelse att det sitter kvinnor i bolagsstyrelserna. - Se till exempel i mitt bolag. Vilka är det som åker buss? Det är ungdomar och kvinnor, pappa i familjen har bilen, säger Evy Lindberg, ordförande i Skelleftebuss AB.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".