Plan klar för inlandsbanan

Styrelsen för Inlandsbanan AB har tagit fram en handlingsplan för de kommande tio åren. Totalt handlar det om en satsning på 1,8 miljarder kronor.

I första etappen ingår att installera ett nytt modernt trafikledningssystem, och så öppna tvärbanorna mellan Furudal och Bollnäs samt Arvidsjaur till Jörn. En upprustning av sträckorna Sveg-Brunflo och Jokkmokk-Arvidsjaur för kunna köra tyngre tåg finns med i den första etappen.
Inom tio år vill även Inlandsbanan Ab att hastigheten för persontågen höjs från dagens 80 till 100 kilometer i timman på sträckan Östersund-Storuman för att möjliggöra daglig persontågstrafik.

Höjer bärigheten
Dessutom höja bärigheten på sträckan Arvidsjaur-Gällivare så att det går att köra godstrafik, liksom öppna den nedläggna sträckan Mora-Filipstad så att hela inlandsbanan från Kristinehamn till Gällivare kan trafikeras.
På så sätt kan Inlandsbanan tillsammans med tvärbanor bli en intregerad del av sveriges övriga järnvägar och enligt Jan-Eric Sandberg är planerna fullt realistiska.

Lennart Odhström
lennart.odhstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".