Svåra tider för skogsföretag.
Länet

Svåra tider för skogsindustrin

De svåra tiderna i skogsindustrin, med minskad efterfrågan på virke och mindre avverkning slår hårt mot de i många fall små företag som sköter avverkningen i skogarna. Bernt Hermansson, egen företagare i Vindeln utanför Umeå har just tvingats varsla sina fyra anställda

– Jag har varit i skogen i hela mitt liv och det är första gången jag varit tvungen att göra det. Och det är inte så roligt. Det är unga pojkar man har trott på och dom har hus och hem och barn, man tycker det är jobbigt.

Än går maskinerna här i trakterna av Bullmark i Västerbotten men Bernt Hermansson är ledsen och orolig. För med minskad efterfrågan på skogsråvara och fallande virkespriser blir det mindre avverkning än vanligt i skogarna i vår. Preliminär statistik från Skogsstyrelsen visar att skogsbruket anmält en tredjedel mindre föryngringsavverkning årets två första månader jämfört med samma period i fjol. Skogsbolaget Holmen skog som Bernt Hermansson jobbar för räknar med 10-15% mindre avverkning i år. Och eftersom många av entreprenörerna som jobbar i skogarna redan nu lever på marginalen ser Branchorganisationen SMF Skogsentreprenörerna en risk att många nu slås ut. Rikard Ålstig, företagsutvecklare på organisationen får varje dag samtal från oroliga företagare:

– Det har väl aldrig dom senaste 10-20 åren varit så allvarligt som det är nu. Det är många som måste fatta tunga beslut just nu, det varslas personal just nu. Läget är allvarligt, men det kommer ju att vända och när det vänder är det full fart igen och därför måste vi vara rädd om dom vi har idag.

På skogbolaget Holmen skog säger skogschef Jan Sandström att dom förstås är måna om att entreprenörerna ska överleva så att dom finns kvar när hjulen väl börjar rulla igen.

– Vi ska ställa upp för småföretagare och våra entreprenörer i all utsträckning som vi har möjlighet.

Men i skogen utanför Bullmark är Johan Burström en av dom som just fått besked om varsel:

– Det är ju den bistra verkligheten. Det klart det är ju inte kul om det går så långt att det bli uppsägning, så länge det är varsel går det väl bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".