Massiv kritik mot umeexperters Irakresa

Kritiken mot att två umeexperter reste till Irak i början av sommaren är massiv. Både FOIs ledning och försvarsminister Leni Björklund är kritiska till resan.
Det var i början av sommaren som två experter från FOI i Umeå reste till Irak tillsammans med ett amerikanskt tv- bolag för att undersöka ett tips om spår av tillverkning av massförstörelsevapen. FOIs ledning säger idag att dom borde blivit informerade om resan. Men att de inte blev det beror på tidsbrist, säger Hans Rehnvall som är informationschef på FOI, Försvarets Forskningsinstitut till P4 Västerbotten. Beslutet att skicka iväg experterna fattades av Åke Sellström, chef på FOI:s avdelning för massförstörelsevapen i Umeå. Han säger idag till P4 Västerbotten att beslutet var förhastat och att han framöver inte kommer att fatta sådana beslut själv. Resultatet av resan blev, säger han, ett antal pusselbitar som kommer att fogas in i en undersökning av Iraks vapenprogram som blir offentligt i en rapport i mitten av augusti. Om resan får några konsekvenser för FOI är ännu inte klart säger informationschefen Hans Rehnvall.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".