Biobränsle i var tank

Västerbottens och Västernorrlands län ska tillsammans bli ett internationellt föredöme när det gäller biodrivmedel som ersättning för diesel och bensin. Det är skogsbiprodukter och skogsavfall som ska användas för att tillverka drivmedel i stor skala.
I går presenterades ett projekt som kallas för Bio Fuel Region (BFR) och bakom projektet står länsstyrelser, flertalet kommuner i länet, samt företag, universitet och Vägverket. - Tillgången på biodrivmedel ska bli mycket bättre i regionen, 19 av 20 innevånare ska ha lätt att tanka biobränsle, säger Per Carstedt, som är processledare för BFR Fram till utgången av 2006 är det planerat för i satsningens första etapp och budgeten för perioden är satt till 30 miljoner kronor. I Örnsköldsvik byggs just nu en pilotanläggning för utveckling av kunskap inom området för biodrivmedelsproduktion. - De långsiktiga effekterna bygger ju på att vi kan bygga ut i de bioenergianläggningar vi har, Skellefteå och Lycksele och den anläggning som byggs i Storuman, säger landshövding Lorentz Andersson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".