Låg temperatur kan vara smittoorsak

För låg temperatur vid matlagningen, det kan vara orsaken till att nio personer smittats av salmonella på en restaurang i Umeå.
De drabbade åt av en grillbuffé på en restaurang för två veckor sedan. Smittskyddsenheten skickar nu ut en enkät till de 195 restauranggästerna Enligt miljökontoret i Umeå måste råvaror hettas upp till 72 grader innan eventuella salmonellabakterier dör. När det gäller grönsaker är det viktigt att skölja ordentligt. Restaurangägaren Jerker Jeremias tror att det är köttet som var boven i dramat. Eftersom det trots allt var så få som blev sjuka, så tyder det på att det kan ha varit en omgång kött som inte blev tillräcklligt upphettad, säger han. - Det är ju så populärt nu att laga mat på låg temperatur under lång period för att behålla vätskan och saftigheten. Då kan man ju missa i temperaturerna. Men nu blir det lite torrare men ska vara fritt från salmonella, säger Jerker Jeremias.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".