Umeå

Kvinnor med klåda i underlivet får hjälp

En mottagning för kvinnor med underlivsklåda har öppnat igen på Ersboda hälsocentral.

Mottagningen har öppet kvällstid (16-19.00) varje torsdag fram till sommaren och bakom nystarten står läkaren Inga Sjöberg.

Underlivsklåda är enligt Inga Sjöberg inget som sjukvården riktigt prioriterar, men besvären kan enligt henne få stora konsekvenser för kvinnan.

Lichen sclerosus, vitfläckssjuka, är en inflammation i huden av okänd orsak. Med rätt behandling kan symtomen försvinna. 

Klådmottagningen har att döma av alla samtal som Inga Sjöberg fått från kvinnor varit efterlängtad. Liknande verksamhet finns redan på Skellefteå och Lycksele lasarett, men i Umeå så lade kvinnokliniken ner verksamheten för några år sedan för att spara pengar.

Men Inga Sjöberg som är specialist inom området har kan man säga tagit verksamheten med sig när den nu öppnas på Ersboda Hälsocentral och första gången mottagning hade öppet kom elva kvinnor i olika åldrar.

Reporter Inga Korsbäck.

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista