Nedskärningar väntar i kommunerna

Allt fler kommuner i länet vill nu ta till drastiska åtgärder för att komma till rätta med den kärva ekonomi man drabbats av på grund av den rådande lågkonjunkturen.

I Dorotea vill politikerna bland annat avveckla politiska nämnder för att spara pengar.

De flesta kommunerna i länet dras med dålig ekonomi. Problemet för många mindre kommuner är att de med sin höga medelålder och utflyttning har ett vikande skatteunderlag. och så var det redan under högkonjunkturen.

När nu finanskrisen slog till i höstas blev situationen än värre.

I dom kommuner vi pratat med vill nu ta i med hårdhandskarna. I Bjurholm har man nu infört anställningsstopp och samma sak gäller Dorotea och Storuman. I Storuman finns även förslag om framtida uppsägningar och att plocka bort kommunalt ägda bolag.

I Sorsele vill man spara pengar genom att banta fullmäktige från dagens 31 ledamöter till betydligt färre.  

En annan kommun med dålig ekonomi är Nordmaling. Där vill politikerna höja skatten med 40 öre för att komma till rätta med ekonomin.

Ingemar Sandström centerpartistsikt kommunalråd säger att arbetet som politiker idag i Västerbottens kommuner är att tufft det handlar om att välja mellan pest och kolera.

 Reporter Adam Wännman Zetterqvist.

adam.wannmanzetterqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".