Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn far illa av stora barngrupper

Publicerat tisdag 17 mars 2009 kl 16.42
Dagisbarn på utflykt. Arkivfoto: Leif R Jansson/Scanpix.

Barngrupperna på förskolorna har blivit allt för stora, det menar en grupp distriktsköterskor och föräldrar i Umeå. I kväll har dom trummat ihop till debatt i landstingshuset i Umeå, dit dom har bjudit in politikerna. Distriktsköterskorna har i sitt arbete sett att barnen är alltmer påverkade av stress och psykisk ohälsa.

– Vi har ju sett att barn och föräldrar är mer stressade nu än tidigare, säger Britt Stenmark som jobbar på Tegs hälsocentral.

– En del barn har sömnsvårigheter, andra har ont i magen.

Debatten om barngruppernas storlek återkommer då och då, och har gjort det under många år. Nu har distriktssköterskorna gett sig in i debatten för att de tycker att de i sin yrkesroll ser att barn är mer stressade i dag, och de tror att de stora barngrupperna är en viktig orsak till det.

– Det kan finnas mellan 15 och 20 barn i en dagisgrupp för dem mellan ett och tre år. Det kan vara 23 barn i en treårsgrupp, och det tycker vi är för mycket, säger Ann-Sofie Gustavsson, distriktssköterska på Böleäng.

Ann-Sofie och de andra menar att barnen blir mer påverkade av dom stora grupperna när det är dåliga tider. En osäker arbetsmarknad och höga boendekostnader gör att det är få som har någon möjlighet att gå ned i arbetstid.

Det blir långa dagar på dagis för dom små i en miljö som många gånger är rörig och högljudd. Dessutom poängterar de att kön till barn och ungdomspsykiatrin växer.

I kväll arrangerar de en debatt i landstingshuset i Umeå, dit de har bjudit in förtroendevalda från de politiska partierna. En av de politiker som kommer är Margareta Rönngren, (S) ordförande för för- och grundskolenämnden i Umeå. Hon är tveksam till de siffror som Ann-Sofie Gustavsson nämner.

– Att barngrupperna skulle ha blivit så mycket större under de sista åren stämmer inte. När vi mätte hösten 2008 så hade vi i genomsnitt 17,2 barn i varje grupp. Sedan kan det ju finnas vissa grupper för t ex äldre barn som omfattar 20 barn, säger Margareta Rönngren (S).

Hon tycker också att Umeå kommun gör mycket för att minska storleken på grupperna.

– Vi har målet att i genomsnitt ha 15 barn per grupp.Att vi inte har nått dit beror på att vi inte fått fram tillräckligt med lokaler.

Distriktssköterskan Ann-Sofie Gustavsson hävdar att grupperna har ökat i storlek och är alldeles för stora.

– Det är ekonomiskt försvarbart att satsa på barnens hälsa, det finns visat i studier!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".