Jojkinspelningar bevaras i arkiv

Gamla jojkinspelningar räddas åt eftervärlden - Ájttemuséet i Jokkmokk får pengar till ett jojkarkiv. Samlingar som Sveriges Radios inspelningar på 50-talet, och Karl Tirén samling från början av 1900-talet bevaras så de unga kan återuppliva jojken.
Nu ska gamla jojkinspelningar räddas åt eftervärlden och blir mer tillgängliga för allmänheten. Ájttemuséet i Jokkmokk har nämligen fått pengar för att börja arbetet med ett särskilt jojkarkiv. Projektet ska bland annat gå ut på att kopiera inspelningarna för att rädda de åt eftervärlden, samt att bygga upp en databas där alla jojkinspelningar registreras för att göra det lättare att hitta de i de olika arkiven. Tanken är att upprätta ett centralt jojkarkiv också. Maj-Lis Skaltje har jobbat som jojkintendent vid Ájttemuséet, och hon tror att projektet kan lyfta jojkens status. - I många områden i Sapmi är jojken död, men det finns många ungdomar som vill återuppliva jojken i sitt område. Det enda sättet för dem är att söka sig till arkiven och hitta det här gamla materialet, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".