Nytt projekt för att rädda fjällräven

EU och svenska myndigheter satsar nu tillsammans 25 miljoner kronor för att rädda fjällrävsstammen i Skandinavien. En krympande utrotningshotad fjällrävsstam ska få hjälp med utfodring, men den främsta rivalen, rödräven, ska också skjutas.
I dag finns det bara ungefär 50 fjällrävar i landet. Det trots att det faktiskt också de senaste fyra åren pågått ett projekt för att just rädda fjällräven! För två år sen var det lämmelår i fjällen och det hjälpte till. Då föddes nästan 100 fjällrävsvalpar - men i år har bara fyra fötts enligt vad man säkert känner till. Det är rödräven som är det största hotet mot fjällräven, så de närmaste åren kommer man att skjuta bort hundratals rödrävar i fjällkedjan. På längre sikt finns ett ännu större hot - klimatförändringar. - Om trädgränsen går upp så förändras hela faunan och då har vi vare sig fjällämmel eller fjällräv, säger Anders Angerbjörn, fjällrävsforskare vid Stockholms universitet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".