Nu ska magsjukan kartläggas

Forskare ska ta reda på hur stor del av magsjukan som beror på infekterad kyckling. Bakterien campylobacter orsakar diaréer och kramper som kan pågå i flera veckor.
Varje år blir mellan 7 000 och 8 000 svenskar magsjuka sedan de infekterats av tarmbakterien campylobacter, de flesta smittas utomlands. Bakterien kan finnas i kyckling, och därför ska man tillaga kyckling tills köttsaften är helt klar. Nu ska smittskyddläkarna samla in prover från 300 sjuka i fyra städer, och samtidigt ta hundratals prover på kyckling i butiker i samma städer. På så sätt ska man ta reda på om kycklingarna är boven bakom sjukdomsutbrotten. Andra tänkbara smittokällor är utomhusbad, privata brunnar och vatten från bäckar och sjöar. En kartläggning som Livsmedelsverket gjorde i fjol i 167 kommuner visade att var femte svenskproducerad, färsk kyckling innehöll campylobacter. Fem procent av den svenska frysta kycklingen, och tio procent av den danska, var smittad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".