Vindeln brottas med kärv ekonomi

Flera av länets kommuner befinner sig i en svår ekonomisk situation på grund av den rådande lågkonjukturen. I Vindeln håller politikerna för tillfället på och vänder på varenda krona för att försöka komma till rätta med de problem som den finansiella krisen har skapat.
– Får vi inte kompensation från staten kommer vi att vara tvungna att dra ned på personal för det är där den stora kostnaden ligger, säger kommunalrådet Ewa-May Karlsson (C).

Vindeln är en av dom kommuner i länet som drabbats hårt av den finansiella krisen, bland annat genom dom många varslen hos en av kommunens största arbetsgivare, Verkstadsföretaget Indexator. Minskad befolkning har också gjort sitt till och så har man en kommunbudget som visar på flera miljoner kronor i underskott. I det sistnämda fallet heter boven till stor del frysta statsbidrag. Ännu finns inga planer på skattehöjningar i Vindeln, men det är inte uteslutet om krisen fortsätter.

Hög skatt redan i dag

– Vi har redan en av de högsta skatterna i länet och ytterligare höjning skulle lägga oss i topp i landet. Det skulle givetvis känns mycket trist att höja skatten, men får vi inga pengar i regeringens vårproposition måste vi nog börja fundera på en höjning ändå, säger kommunalrådet Ewa-May Karlsson:

I andra kommuner i länet har det genomförts anställningsstopp inom kommunen eller så finns det planer på det. Det har också talats om försök till minskningar inom den politiska sfären, bland annat genom att banta kommunfullmäktige på ledamöter eller ta bort politiska nämnder för att spara pengar.

Ingen vits att dra in nämnder

– Anställningstopp testade vi för några år sedan men det får bara en snabb övergående effekt och leder i slutändan till mer sjukskrivingar bland personalen, säger kommunalrådet Ewa-May Karlsson.

Karlsson menar också att det inte finns någon vits med att dra ned på den politiska organisationen eftersom den kostnaden är så liten.

– Det handlar bara om drygt två miljoner av hela vår budget som är på 340 miljoner, säger Ewa-May Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista