Folktandvården måste spara. Lägger ner kliniker?

En tredjedel av Folktandvårdens kliniker i Umeå och Skellefteå kan komma att läggas ner. Det visar beräkningar som landstinget gjort utifrån ett sparbeting på fem miljoner kronor som vilar över folktandvården i länet.
Totalt kan 50 - 100 personer beröras, men det handlar inte om uppsägningar av personal, säger Lennart Flodin, ekonomichef på folktandvården i Västerbotten, Arbetssituationen för personalen kommer däremot att förändras, det kan röra sig om längre öppettider på klinikerna och att personalen måste vara mer flexibel och jobba på de kliniker där de för tillfället behövs, säger han. En konsekvensutredning ska presenteras för facken den 18 augusti. I Holmsund är Raymond Bell klinikchef, och han säger till P4 Västerbotten, att det är inte bara att stänga kliniker och flytta verksamhet. Först måste lokalfrågan vara löst, säger han. Det kan krävas stora ombyggnationer om uppemot 10 000 patienter ska byta klinik Och utredningen ska ligga till grund för vilka av folktandvårdens 32 kliniker i Västerbotten som eventuellt ska läggas ner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".