Lycksele

Skogsmuseet vill bli nationellt museeum

Sverige är det enda landet i norden som inte har ett nationellt skogsmuseeum. Det vill Maarit Kalela-Brundin, vd för skogsmuseet i Lycksele, se ändring på och därför har hon skrivit ett brev till kulturminister Lena-Adelsohn Lijljerot i frågan:

I Lycksele finns i dag det enda skogsmuseet i landet. Men till skillnad från skogsmuseer i våra grannländer Norge, Finland och Danmark har museet få anställda och är inte ett nationellt museeum.

Nu vill Maarit Kalela Brundin att skogsmuseet i Lycksele få bli ett nationellt museeum så att man kan expandera verksamheten.

I sitt brev till kulturministern skriver Kalela-Brundin att skogen som kulturarv inte tas på allavar. Hon hänvisar med frän kritik till den nyligen publicerade statliga kulturutredningen som i princip inte nämner ordet skog. Maarit Kalela-Brundin väntar på ett utlovat besök av kulturministern i Lycksele.

Reporter Tommy Karlsson-Ravström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".