Umeå

Berättelser från kriget för 200 år sedan

I helgen är det exakt 200 år sedan dom sista krigshandlingarna inleddes i Västerbotten. Det var då som ryska armén tågade över Kvarken och intog Umeå. Det här uppmärksammas bland annat genom filmvisning och berättarföreställning på Västerbottens museum i Umeå. Där bland andra Åke Sandström berättar folkminnen från Holmön.

Och berättaren Greger Ottosson har gett sin berättarföreställning ”1809 i kärlek och krig”.

Ryssarna skildras faktiskt ofta i positiv dager i berättelserna från Holmön. Historierna har bevarats genom muntlig tradition och i dom uppteckningar som ofta präster stod bakom.

Åke Sandström tror att folk har jämfört med dom historier som finns från början av 1700-talet då ryska galärflottor gick betydligt hårdare åt Norrland, dom brände ned gårdar, byar och städer.

På västerbottens museum har man i helgen kunnat se en dramadokumentärfilm om kriget, delvis baserad på soldaters dagböcker.

Dramadokumentärfilmen har spelats in i både Finland och Sverige och på flera ställen i länet där enheter ur dom svenska och ryska arméerna rök ihop: Sävar och Ratan, Skellefteå och Frostkåge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".