Polisen vill känna till permissioner

Polisen anser att man borde få information när personer som dömts till sluten psykiatrisk vård finns ute på stan, även om besöken sker under bevakning av vårdare. Åsikten förs fram av Rickard Johansson, chef för länskriminalavdelningen i Västerbotten.
- Orimligt, säger Tonny Andersen, verksamhetschef vid psykiatriska kliniken på Norrlands universitetssjukhus. - Den typen av bevakad permission för att till exempel gå på biblioteket förekommer dagligen. Frågan har blivit aktuell sedan det visat sig att den 22-åring, som dömts till sluten psykiatrisk vård för ett mord i Lycksele fått besöka Noliamässan. Kriminalkommissarie Rickard Johansson, chef för länskriminalavdelningen, vill inte uttala sig i ett enskilt fall, men säger om principen att information om permissioner borde ges eftersom polisen har ansvar för ordning och säkerhet. - Ifall det skulle hända någonting så är det ju bra att vi vet att just de här personerna finns ute, säger Rickard Johansson. När det gäller permission utan övervakning är det länsrätten som fattar beslut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".