Källan till smittan i Östersund inte hittad

I Östersund har nu fem fall av salmonella konstaterats. Miljökontoret har i dag ringt runt till alla som säljer kebabkött där. Men ingen av dem använder fläskkött i sina kebaber.
Orsaken till salmonellan i Östersund kan alltså inte vara det parti salmonellasmittat fläskkött som anses vara upphovet till sjukdomsutbrotten i södra Sverige. På vårdcentralerna i Östersund är man överhopad av människor som ätit kebab och som vill ta prov. - Det är inte nödvändigt, säger miljö-och hälsoskyddsionspektören Maria Stenlund till SR Jämtland. Alla som har ätit kebab behöver inte ta avföringsprover utan bara de som har symptom på salmonella, som diarré. Hittills har man konstaterat att två av de fem misstänkta Salmonella-fallen har samma art av smitta och antas komma från samma källa. Hälsoskyddsinspektör Maria Stenlund befarar dock att smittan kommer från flera olika håll, vilket gör arbetet med att spåra den betydligt svårare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".