Kebabkött i hela landet kontrolleras

I går uppmanade Livsmedelsverket kommunerna att göra kontroller av gatukök och restauranger som säljer maträtter med kebabkött. Många av rätterna innehåller inte alls fläskkött, och innehåller alltså inte den smittade fläskkarrén som tros orsakat salmonellan i södra Sverige.
I Skellefteå har miljökontoret under förmiddagen tagit prover från tre gatukök på torget i centrala Skellefteå. Proverna kommer att skickas för analys i Umeå, och provsvaren kan komma i början av nästa vecka. Alla gatuköken i Skellefteå använder fryst nötkött, medan den kebab som orsakade smittan södra Sverige var gjord av fläskarré. Miljöenheten vid Umeå Kommun har inte gjort några provtagningar, däremot har miljöenheten ringt runt till grossister som levererar kebabkött till restauranger och gatukök, men ingen säljer det danska karréköttet som orsakat smittan i södra sverige. Inte heller i Lycksele har några provtagningar på kebabkött genomförts, men miljökontoret har konstaterat att det även där handlar om nötkött.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".