"Stora skogsområden är hotade"

Stora skogsområden i Sverige är helt oskyddade och många hotas akut av avverkning. Det tycker Naturskyddsföreningen efter att ha gjort en inventering i norra och mellersta Sverige förra året.

I Västerbottens län gjordes över 800 fynd av rödlistade arter i ett flertal skogar som inte är skyddade, och flera av skogarna är avverkningsanmälda, menar Naturskyddsföreningen.

Vid en inventering i fem Norrlandslän i somras fann Naturskyddsföreningen 150 oskyddade skogar med hotade arter, varav 18 med extremt höga naturvärden.

Totalt gjordes närmare 6 000 fynd av rödlistade arter, varav en handfull starkt hotade arter, däribland smalfotad taggsvamp, urskogsporing, grantickeporing och urskogsticka. I övrigt noterades främst missgynnade och sårbara arter.

I Dalarna gjordes cirka 870 fynd av rödlistade arter, i Jämtlands län cirka 1 740, i Västernorrlands län cirka 1 955, i Västerbottens län cirka 815 och i Norrbottens län cirka 570 rödlistade arter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista