Rennäring kan stoppa avverkning

Rennäringens inflytande över skogsavverkningar inom vinterbetesområden kommer att blir betydligt större i framtiden - det föreslår rennäringskommittén.
Kommittén föreslår bl a att man ska utöka samrådsplikten vid större skogsavverkningar vilket kan beröra områden ända ner till kusten. Det finns idag ingen lagstadgad skyldighet för skogsägare att samråda med rennäringen om avverkningar i vinterbetesområdet. Skogsägare ska bli skyldiga att samråda med samebyarna och rennäringen om avverkningar i områden där renar går i vinterbete. Komittén föreslår också att lagen ändras så att om parterna inte kommer överrrens så kommer Skogsvårdsstyrelsen att kunna begränsa, eller till med att stoppa, avverkningen om renbetet förstörs allt för mycket eller om samlingar och flyttningar av renhjordar försvåras avsevärt av skogsavverkningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista