Umeå

UIK i seriepremiär

Ikväll drar Damallsvenskan igång och i premiären möter Umeå IK Örebro på Gammliavallen. UIKs nye tränare Mika Sankala är laddad inför matchen.

- Det är jättespännande! Det ska kittlas i magen litegrann för nu är säsongen igång på riktigt. Vi fick en liten tjuvstart med Supercupen och nu kör vi igång på riktigt med serien också, så nu är det jätte härligt, säger Mika Sankala.

För motståndet ikväll svarar Örebro med den gamle UIK-tränaren Rickard Holmlund på ledarbänken. Mika Sankala är segerviss inför matchen.

- Vi ser verkligen fram emot att bjuda hemmapubliken på en seger ikväll, säger han.

Umeå IK har tagit sju SM-guld de senaste nio åren och som ny tränare i klubben är det höga förväntningar att försöka leva upp till.

- Det är många som har sagt: ”varför ska du dit? Du har bara allt att förlora, du har inget mer att vinna”, men det är inte så man tänker utan tvärtom. Det ger bara mer hunger. Vi har alltid nya mål, vi siktar på Women’s Cup och Allsvenskt guld med ett lag nu när vi inte har den största individen med i laget längre, utan med ett lag. (världsstjärnan Marta har lämnat klubben)

På Damallsvenskans upptaktsträff pekades Malmö ut som klara favoriter till SM-guldet 2009. Umeå IK är alltså inte favoriter inför säsongen, men det är inget som bekymrar Mika Sankala.

- Det är inget som vi lägger någon kraft eller energi på utan vi vet själva vad vi kan. Gärna för oss att de höjer de andra som favoriter. Vi har inget emot att inte behöva stå som första favoriter. Innerst inne vet vi vad vi kan prestera och vi räknar med att i november när serien är slut står UIK som högst igen, säger Mika Sankala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista