umeå

Många inställda bussturer i vinter

Lokaltrafiken i Umeå har i vinter haft många inställda turer. De inställda turerna har bland annat berott på vinterväglag och motorhaverier.

Bussföretaget Swebus har fått kritik för sitt sätt att sköta trafiken. Bussförarna har i ett Medborgarförslag krävt en oberoende utredning av lokaltrafiken.

På andra håll är det ovanligt med inställda turer.
- Jag vill påstå att vi har det nästan aldrig, säger Erik Sjöström, som är trafikchef i Skellefteå.

I Luleå är det också sällan som turer ställs in, berättar trafikchefen Karin Näsberg. I Västerås där Västerås lokaltrafik kör 1 150 turer om dagen, ungefär lika många som i Umeå, förekommer det inte heller, säger Tony Lundberg trafikchef för Västmanlands lokaltrafik.

Lokaltrafiken i Västerås har som i Skellefteå egen verkstad och trafiken är inte som i Umeå upphandlad. Trots att lokaltrafiken i Umeå efter att den lagts ut på entrepenad haft problem, finns inga planer att kommunen ska köra trafiken i egen regi eller att bryta avtalet med Swebus. Det säger Fredrik Forsell, Umeå kommunföretag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".