Journalister kan gå ut i strejk

I morgon kan journalister på dagstidningar runt om i Sverige börja strejka på grund av att man inte är överrens med sina arbetsgivare.
Strejken innebär att journalister och fotografer inte kommer att jobba övertid och tidningarna får inte anställa några vikarier. Men på våra länstidningar tror man inte att läsarna kommer att märka någon större skillnad, till en början i alla fall, säger Ola Theander, chefredaktör på Norra Västerbotten. Inte heller Bertholof Brännström som är nyhetschef på Västerbottens Kuriren tror att läsarna kommer att märka någon skillnad i veckan. Möjligtvis om det inträffar något sent på eftermiddan säger han att det kan bli problem, på grund av övertidsblockaden. Strejken handlar kortfattat om att Journalistförbundet och arbetsgivarna inte är överrens. Journalistförbundet vill att man ska ingå ett löneavtal. Men arbetsgivarna vill inte gå med på ett löneavtal innan de har fått igenom sina krav på upphovsrätt. Upphovsrättkraven innebär att arbetsgivarna själva vill äga alla rättigheter till det som produceras på arbetstid. Det här vill däremot inte journalistförbundet gå med på, för i dag delas den rätten mellan arbetsgivare,journalister och fotografer. Har parterna inte kommit överrens till i morgon så går alltså Journalistförbundet ut i strejk. Är frågan ännu inte löst till på fredag så varslar Journalistförbundet om ytterligare en strejk. Den innebär att man inte får hantera bilder. Fotograferna får alltså ta bilden men inte arbeta med dem sedan, vilket kommer att innebära att tidningen blir så gott som bildlös. Något som inte kommer att kunna undå läsarna. Fotnot: Detta är något som bara berör tidningsjournalister. Radio och TV ingår alltså inte i konflikten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista