Stugägare god affär för kommunerna

Sommarstugor kan vara en bra inkomstkälla för glesbygdskommuner. Stugägarna handlar i kommunen och det kan upprätthålla service och arbetstillfällen som annars skulle försvunnit.
Att kommunerna inte satsat på den här typen av turism tror kulturgeografen Dieter K Müller har flera orsaker. En del av fritidshusägarna bor redan inom samma kommun, så kommunen ser inte vinsten som finns att göra - att alternativet kanske inte är att fritidshusägarna skulle stanna hemmavid utan åka nån annanstans på semestern. Dieter K Müller, kulturgeograf från Umeå, har varit med och gjort en undersökning om fritidshusens betydelse, och han säger att fritidshusägarna stannar i genomsnitt två månader på orten. Där handlar de, i första hand mat, bensin och byggnadsmaterial, och det hjälper till att upprätthålla service och arbetstillfällen. Men för att locka köpare till fritidshusen krävs något extra - kanske strandtomt eller fjäll. Müller tycker att reglerna kring strandskyddet inte ska vara lika över hela landet. - Jag tycker absolut att man borde i alla fall lätta på strandskyddet. Jag säger inte att det är meningslöst men jag tror det finns utrymme för mer flexibilitet än det finns idag, säger Dieter K Müller.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".