Debatt om att bryta fördomar

Politiker måste agera för att hjälpa till att slå hål på fördomar och myter om invandrare, svenskar och stadsdelars rykten i Umeå.

Det var budskapet när VIVA Introduktion bjöd in till ungdomsdebatt på stadsbiblioteket i helgen.

Ahmed Jamal är informatör på VIVA introduktion:

VIVA Kompetenscentrum är Umeå kommuns organisation som ansvarar för frågor om studie- och yrkesvägledning, flyktingintroduktion, vuxenutbildning och arbetsmarknad.

Ett trettiotal personer sökte sig till Stadsbiblioteket i lördags för att vara med om den första ungdomsdebatten som VIVA introduktion ordnade.

Dagen handlade om fördomar och myter om både svenskar och invandrare. Men också om snedvriden blid i media av hur det exempelvis ser ut i stadsdelarna Ersboda och Ålidhem i Umeå. En diskussion uppstod också om vem eller vilka som står bakom narkotikaförsäljning i stan.

Ett viktigt initiativ, säger Ahmed Hersi, landstingspolitiker för folkpartiet, en av de som besökte ungdomsdebatten.

Eftersom det var första gången som en ungdomsdebatt ordandes var det arrangörerna som pratade mest. Nu hoppas man på fler besökare nästa gång man ordnar debatt.

Reporter Tommy Karlsson-Ravström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".