Kvinnor vann mot SLU

De 44 kvinnor som stämt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, för diskriminering vid antagningen till veterinärutbildningen 2006 och 2007 fick på måndagen rätt i Uppsala tingsrätt.

Sex av kvinnorna var från Västerbottens län och samtliga får nu 35 000 kronor vardera i skadestånd.

I sin dom slår tingsrätten fast att SLU bröt mot likabehandlingslagen. En av kvinnorna som nu har fått rätt till skadestånd är Sofia Lindblad.

- Så här kan man inte behandla människor. Jag tycker att det känns jätteskönt att det gick vår väg och att det finns på pränt nu att det inte är rätt att behandla människor på det här sättet. Förhoppningsvis så blir det stopp nu för det här systemet så att andra inte drabbas så som vi har drabbats, säger Sofia Lindblad.

Kvinnorna hade alla högsta betyg från folkhögskola, när de sökte till veterinärutbildningen på SLU, 2006 och 2007. Vid antagningen använde sig SLU av en viktad lottning, för att väga upp veterinärutbildningens stora kvinnodominans. I den kvot som de 44 kvinnorna tillhörde innebar det i praktiken att en manlig sökande hade upp till 38 gånger så stor chans att komma in, jämfört med en kvinnlig sökande.

Nu har Uppsala tingsrätt gått på de klagande kvinnornas linje. Rätten skriver i sin dom att den viktade lottningen i praktiken inneburit att de få platserna i folkhögskolekvoten helt förbehållits män och att det har utgjort en avsevärt ingripande åtgärd mot de diskriminerade personerna, trots att den haft liten effekt på jämställdheten.

Antagningsförfarandet bryter därför mot likabehandlingslagen och staten ska betala drygt 1,5 mijoner kronor i skadestånd, 35 000 kronor till varje kvinna.

Lena Andersson-Eklund är prorektor på SLU. Enligt henne var universitetets syfte med den viktade lottningen att uppnå en jämnare könsfördelning i klasserna på veterinärprogrammet.

- Spontant blir man ju naturligtvis besviken. Men samtidigt är det väl bra att det reds ut det här, det har ju varit osäkert hur vi ska tolka högskolelagen. Det är ju flera universitet och högskolor som tillämpar positiv särbehandling när man har lika meriter, men vi har uppenbarligen inte vetat riktigt hur vi kan göra det på ett bra sätt.

Vad tror du att domen kan få för konsekvenser?

- Vi har ju redan tagit konsekvenserna av det och tagit bort den viktade lottningen ur vår antagningsordning och lagt det bakom oss helt enkelt. Men jag vet att andra som tillämpar den nu och de kommer säkert att följa utvecklingen i det här, följa domen och om det eventuellt går vidare efter det här.

Reporter Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".