Åsele

Vattenfall tar över vindkraft i Åsele

Vattenfall Vindkraft har köpt rättigheterna till vindkraftsparken Stor-Rotliden i Åsele kommun. Det betyder att statliga Vattenfall tar över ett av länets längst komna större Vindkraftsprojekt. Säljare är O2 Vindkompaniet som planerat parken.

Anders Dahl, chef på Vattenfall Vindkraft, säger till P4 Västerbotten att det enda som fattas är ett igångsättningsbeslut från bolaget, i övrigt är alla tillstånd klara. Kommer beslutet i vår börjar upphandlingen i sommar och ett 40-tal vindkraftverk kan byggas i år och nästa år.

Stor Rotliden ligger ca 15 km norr om Fredrika mot gränsen till Lycksele kommun. Anders Dahl säger att Vattenfall satsar brett på vindkraft nu och detta är bara ett av många projekt man arbetar med. Fördelarna med Stor - Rotliden var enligt Dahl att tillstånden var klara och att Vattenfall redan äger elnätet som parken ska anslutas till. Det är kraftledningen till Tuggens kraftstation i Umeälven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".