Anställningsstöd kan vara vägen ur arbetslösheten

Nu vill regeringen få stopp på den långvariga ungdomsarbetslösheten och kräver att den halveras. Men några mer pengar får inte Arbetsmarknadsstyrelsen. På arbetsförmedlingarna här i länet satsar man redan på anställningsstöden för att ge de unga, de långtidsarbetslösa, och de lite äldre möjlighet att få ett riktigt jobb.
Länsarbetsnämnden begränsas inte av sin budget när det gäller anställningsstöden. Skattelättnaderna till företagen tas ur en annan pengapåse än den trytande programbudgeten. De pengarna, till utbildning och praktik, räcker inte lika långt sedan AMS fått mindre pengar av regeringen. I Västerbottens län är det bara en fjärdedel av årets budget kvar till höstperioden. Det finns flera olika typer av anställningsstöd - och sedan första juli finns ett särskilt anställningsstöd som kan ge företag en rejäl minskning av lönekostnaderna - om man anställer någon som uppfyller villkoren och varit med i aktivitetsgarantin. Inga-Lill Ågren på länsarbetsnämnden ger ett räkneexempel - arbetsgivare som anställer någon för ett år på heltid, med skattetabell 33, och en månadslön på 15 500 kronor. Då kostar ett års arbete 75 000 kronor medan skattereduktionen är 189.000 kronor. Arbetsförmedlarna har under sommaren pratat med arbetsgivare om möjligheterna till anställningsstöd, och på en del håll är arbeten redan på gång. I Umeå kommer ett 20-tal personer att få arbete i skolorna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".