Adak

Beslut om hotad skola skjuts fram

Beslutet att lägga ner skolan i Adak skjuts fram till slutet av april. Idag skulle ärendet ha behandlats i kommunstyrelsen, men Malå kommun vill först göra en utredning om vad som ska hända med den stora skolbyggnaden i Adak om eleverna flyttas till Malå.

Hösten 2007 var skolan också nedläggningshotad med då sköt kommunen till extra pengar för att utreda skolans framtid. Den utredningen visar ett elevunderlag på ungefär 17 elever upp till och med årskurs sex de kommande fem åren, och kostnaden per elev är runt 40 procent högre än för en elev som går på Nilaskolan i Malå.

Det beror främst på höga uppvärmingskostnader för den alldeles för stora skolbyggnaden i Adak. Förskoleverksamheten kommer att bli kvar i Adak, men kan hamna i andra lokaler än skolan. Och enligt kommunalråd Arne Hellsten väntar nu mest troligt en rivning av den äldsta delen av skolan, byte till jordväme och sedan erbjuds byaföreningen att hyra delar av lokalerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".