Ideelt arbete borde uppmuntras i skolan

Frivilligarbete blir allt vanligare, och nu tycker Kristdemokraterna att frivilligarbete ska uppmuntras i skolan.

- Eleverna ska själv få bestämma, men vi tycker att deras ideella arbete ska kunna synas i skolbetyget, säger Gunilla Tjernberg, kristdemokratisk riskdagsledamot från länet.

Tjernberg menar att det läggs ner massor av tid på frivilligt arbete i Sverige. Hon säger att om elever fick möjlighet att få sitt ideella engagemang inskrivet i betygen så skulle kanske ännu fler ägna sig åt frivilligarbete.

I dag engagerar sig hälften av alla vuxna svenskar frivilligt och oavlönat i bland annat organisationer och föreningar. Det ideella arbetet sparar hundratals miljoner åt staten varje år och nu har regeringen aviserat att den vill låta ideella organisationer konkurrera om jobben inom den sociala sektorn.

- Det är bra att regeringen lyfter frågan om frivilligarbete, men tanken på att det ska synas i betyg är dålig, säger Jytte Guteland, ordförande i socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU.

Guteland menar att det blir motsägelsefullt att prata om gemenskap och sätta andra framför sig själv och sen få det inskrivet i sitt betyg som en personlig statushöjare.

- Dessutom är det orättvist mot de som har det sämre ställt eller inte hinner med att jobba ideellt. Att det skulle vara frivilligt att skriva in det i betyget gynnar ju bara de som hinner med, säger Guteland.

Reporter Tommy Karlsson Ravström.

tommy.karlssonravstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".