Pekar Maud mot Umeå eller Robertsfors?
Umeå

Maud Olofsson ska stå staty Umeå

Näringsminister Maud Olofsson kan bli staty i Umeå. Det är gruppen bakom evenemangs-arenaplanerna i Umeå som vill satsa pengar i en fem meter hög staty utanför arenan.

Men det finns kritik mot planerna, bland annat från Maud Olofssons hemkommun där man tycker att Robertsfors borde vara den naturliga platsen. Kommunens informatör säger att det är typiskt Umeå att på storstadsmaner lägga beslag på allt.

- Det är självklart att Maud från Robertsfors ska stå staty i Robertsfors. Det här är ett så tydligt tecken på den  storstadshybris som Umeåborna lider av - allting till Umeå!

- Efter det här kommer motståndet mot att gå samman med Umeå kommun att bli kompakt från kommuninvånarna mot Robertsfors, den saken är klar, säger Berit Johansson, informationschef på Robertsfors kommun.

Planerna på något slags monument som skulle uppmärksamma besökare på en framstående person från länet och som skulle vara spektakulärt också i storlek och dra till sig uppmärksamhet har närts sedan ett bra tag.

Den evenemangsarena som är på gång i Umeå skulle vara ett bra sammanhang att placera ett monument i, tycker evenemagsarenakonstortiet. Jerker Svensén är en av intressenterna i arenaprojektet:

- Vi har kommit fram till att Maud Olofsson är den mest omtalade personen i Sverige och en person som förtjänar att uppmärksammas. Dessutom skulle det bli den första kvinnliga politiker i landet som får en staty rest över sig.

Men kommer inte det är att uppfattas som ett politiskt ställningstagande från företagarhåll?

- Det är naturligt att också näringslivet engagerar sig i samhällslivet och politiken. Och att vi har ekonomiska möjligheter att påverka är väl inte fel?, säger Jerker Svensén. Hur ser ni på kritiken från Robertsfors?

- Tja, evenemangsarenan ska ju byggas i Umeå, och därför blir den kopplingen naturlig. Dessutom blir det ju fler som kommer att se Mauds staty om den står i Umeå i stället för framför Konsum i Robertsfors, eller hur?

Reporter Tommy Engman

tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".