Ren och snygg toalett på Carlshöjdskolan i Umeå. Foto Inga Korsbäck.

Hyfsat fräscha toaletter i länet skolor

Många av landets elevtoaletter på högstadiet är ofräscha och nedskräpade, visar en granskning som Sveriges radio gjort.

163 skolor på 100 orter varav tio skolor i länet besöktes. Undersökningen visar att nästan var fjärde toalett upplevdes som ofräsch och att det saknades både tvål och papper.

Men bilden av snuskiga och ostädade toaletter överenstämmer inte riktigt i länet och på de skolor vi besökt.

På en av de största högstadieskolorna i Umeå, Tegs centralsskola går Kelly Jansson och Amanda Nordenberg och trots att 550 elever går på skolan ger de toletterna högt betyg;

-De ska vara fräscha, säger Amanda och Kelly fortsätter; det är väldigt fräscht för att vara en så stor skola.

- Ja det är det avslutar Amanda.

På de tio skolor i länet som besöktes var det överlag fräscha elevtoaletter, med papper och tvål. Av 49 elevtoaletter saknade bara tre toaletter tvål i sina behållare.

Det är en helt annan bild än det undersökningen i stort gav där nästan var fjärde tolett upplevdes som ofräsch men så var alltså inte fallet på de skolor vi besökte.

-Här fylls det ju på med papper och tvål och grejer så här kan du tvätta händerna det säger Viktor Alakörkö på Minervaskolan.

Att det är viktigt med rena toaletter det tycker Jessica Bergström-Rath på Carlshöjdsskolan;

-Ja annars vill man ju inte gå på de.

Har det varit så någon gång att du inte gått på toa?

- Ja men det finns ju andra toaletter på skolan så då kan man gå där?

Det här med städning hur ofta görs det?

-Väldigt ofta tycker jag, jag tycker att de städar här varenda dag så det är alltid fräscht, det avslutar Jane Bertheim på Carlshöjdskolan.

Men ibland så räcker det inte med att det som det gjordes på alla de skolor vi besökte, städas varje dag på toaletterna;

- Men det är ofta papper över som hela golvet på toaletterna, det ligger ofta mycket papper utspritt på golvet, det tycker Josefin Hellsten på Sörböleskolan.

Oavsett hur städat det än är så kan det i vissa fall vara otillräckligt om besökarna inte sköter sig och på Minervaskolan hade eleven Edwin Glader satt upp en lapp om toalettregler som kan göra sitt till för att toaletterna ska kännas fräscha;

-För att få IG då missar man ringen, för att få godkänt då spolar man, för att få VG ska man släcka lyset och för att få MVG ska man tvätta händerna också, det avslutar Oliver Pavlic på Minervaskolan.

Själva undersökningen gick till så att reportrar på 20 lokala kanaler och Sisuradion besökte högstadieskolor mellan klockan 10.00 och 15.00. Det som kontrollerades var bland annat klotter, pappershanddukar, toapapper, tvål, om toatelltsitsen var hel, om låset fungerade, hur kranen fungerade samt hur städat och nedskräpat det var. Med hjälp av dessa punkter fick varje toalett ett av följande fyra omdömen: FRÄSCH, OK, OFRÄSCH, SVINSTIA.

Sveriges Radio besökte totalt 163 högstadieskolor på 100 orter och kontrollerade 627 elevtoaletter och 140 personal-/rektorstoaletter. Bara en personaltoalett fick omdömet ofräsch i granskningen.

De skolor som SR Västerbotten besökte i länet var Tegs centralsskola, Ersängsskolan, Hagaskolan, Carlshöjdsskolan och Minervaskolan i Umeå. Besök fick även Hörnefors centralskola och Artedieskolan i Nordmaling, Sörböleskolan i Skellefteå och Finnbacksskolan i Lycksele.

Reporter Inga Korsbäck i samarbete med Åza Meijer, Tommy Karlsson-Ravström, Adam Wannman-Zetterkvist och Sveriges Radios övriga lokala kanaler.

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".