SR granskar städningen av landets skoltoaletter Foto: Inga Korsbäck
Skoltoaletter

Elever missnöjda med toaletter

Otrygghet och att inte få vara i fred på toa upplevs som ett problem bland högstadieelever. Ofräscha toaletter var det som elever upplevde som det största problemet, visar Sveriges Radios granskning.

Amanda Nordenberg och Kelly Jansson på Tegs centralskola undviker toaletter där det är mycket spring;

– Inte kul att gå på toaletten där vid vid foajen, för när folk bankar och låser upp. Så är låsen ganska svåra att låsa, det säger Kelly Jansson och Amanda Nordenberg fortsätter:

– Det är så mycket folk som springer där utanför också och här är det inte lika många som springer utanför hela tiden, det berättar Amanda som hellre väljer att gå på en toalett nära rektors expeditionen och matsalen där det är lugnare.

Att inte få vara ifred, att någon bankar på dörren eller låser upp den eller blir instängd på toaletten, det var något som elever, framförallt högstadietjejer på de tio skolor vi besökte berättade om.
Istället för att gå på toaletter som kändes mer utsatta gick eleverna på personalens toaletter eller vid skolsköterskans expedition.

På Artediskolan i Nordmaling var bibliotekets och Kom-vux toaletter populära att använda;
– När jag sitter där då brukar städaren säga ”ja då träffas vi igen” och ja säger en av tjejerna på Artediskolan som mest går på kom-vux toaletter.

På Centralsskolan i Hörnefors där gick högstadieeleverna på låg och mellanstadiets toaletter:
– Men här går man för att här är det lås som håller bra här på mellanstadiet, säger två elever till P4 Västerbottens reporter.

Men trots att dessa toaletter anses som mer säkra att gå på så hjälper inte det när elever bestämt sig för att öppna dörren.

På skolan i Hörnefors berättade elever att dörrar ofta slets upp:
– Jag stod här utanför och då kom en kille och bara låste upp när en satt där inne, berättar en kille på skolan.

Då var det ändå de här toaletterna dit folk går för att känna sig säkra?
– Ja.

Men vad tror du, kommer det att fortsätta här på skolan att folk låser upp dörrar utifrån?
– Ja, det kommer det.

Att inte få vara i fred på toaletten är något att ta på allvar, menar Gunilla Wallmark, rektor på Artediskolan i Nordmaling:
– Så ska det inte behöva vara, skolan är en arbetsplats och det kräver ju att det finns en arbetsmiljö som man känner sig trygg i, säger Gunilla Wallmark.

 Reportrar Inga Korsbäck och Adam Wännman-Zetterkvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".