På Holmön försöker man rädda affären

Nu mobiliserar olika krafter för att rädda kvar en affär på Holmön. I går meddelade lanthandelns två ägare att de stänger butiken i höst, på grund av bristande lönsamhet.
- Om Holmön blir utan affär kan det bli konsekvenser, inte bara för de bofasta, utan även för turismen på ön, enligt Thomas Westerberg, tillförordnad chef på länsstyrelsens funktion för regionalutveckling, strategi och analys. På onsdag nästa vecka ska ägarna till lanthandeln på Holmön, länsstyrelsen, Umeå kommun och en arbetsgrupp med Holmöbor träffas för att se vad som kan göras för att rädda kvar en butik på ön. Det länsstyrelsen konkret kan hjälpa till med är att ge butiken servicebidrag, vilket man också har gjort. 740 000 kronor har lanthandeln på Holmön fått i servicebidrag sedan 1997, enligt Thomas Westerberg. Men den stora frågan som butikens ägare pekar på är att det är så svårt att ta sig ut till ön på vintern. Det leder till färre vinterbesökare, mindre försäljning och också till att det är svårt att få ut varor till ön.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".