Hopp om lösning för vintertrafiken

Vintertrafiken till och från Holmön har varit en tvistefråga mellan Vägverket och Umeå kommun i flera år. Men till hösten ska Vägverket komma med ett förslag om vem som ska staka ut väg till Holmön till vintern, säger Ulf Eriksson på Vägverket Region Norr.
Brist på kommunikationer vintertid är också en bidragande orsak till att lanthandeln på ön ska upphöra. Holmön har bortåt 100 bofasta innevånare, människor som på vintern har svårt att ta sig själva och sina varor till och från ön. När vattnet är öppet kör Vägverket färja, färjan räknas nämligen som väg, eftersom den kan ta ombord en bil. Men på vintern, när isen sätter stopp för färjan, är det knivigare. Fram till några år sedan så stakade Vägverket en vinterväg på isen, i den mån isen bar. Men det slutade Vägverket med, dels eftersom det tyckte det var för stort ansvar att ständigt kunna garantera att ingen skulle köra ner i någon vak, dels för att verket enligt sina regler bara behöver göra vintervägar på sjöar, inte på havsis, som ju är mer opålitlig. Så de senaste åren är det Umeås kommunala bussbolag Ultra som skött trafiken till Holmön när färjan inte kan gå. Ultra stakar inte vinterväg - men kör över människor och varor i hydrokopter eller helikopter. Men kommunen tycker att Vägverket borde hålla med vinterväg, av praxis, eftersom det ju gjort det förr. Detta har sen stötts och blötts och utretts i många år. I höst ska alltså Vägverket komma med någon form av lösning för Holmötrafiken. Men Vägverkets Ulf Eriksson hoppas att ett regeringsförslag som kommer till våren ska ge en gemensam lösning för all skärgårdstrafik i landet. Däremot blir det enligt honom troligen Ultra som får ansvara för vintertrafiken också i år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".