Anita Nordin tömmer papperskorgen och Katarina Karlsson sopar på Ersängskolan. Foto Inga Korsbäck.
Skoltoaletter

Bra städat på skoltoaletter

Det var bra städat på de tio skolor som Sveriges radio besökte i länet. Bara två av totalt 49 elevtoaletter på högstadiet bedömdes som ofräscha, det visar en granskning som SR gjort.

En orsak till att skoltoaletterna på de skolor vi granskat höll en bättre nivå än många andra skolor i landet beror bland annat på städningen. En av alla de som gör grovjobbet, lokalvårdaren Katarina Karlsson på Ersängskolan i Umeå möter sällan nedskräpade toaletter när hennes städpass börjar på morgonen;

- Jamen alltså det är jättefint! Jag måste beundra eleverna för de är jätteduktig, kastar i papperskorgen och så.

Men det måste ju också bero på dig och dina kollegor, grundstädning att ni håller efter?

- Kanske lite grann, men inte är det mycket säger Katarina med ett skratt och fortsätter, nämen men jag tror att det överlag är viktigt att vi alla håller efter.

Håller efter det gör Katarina Karlsson och hennes kollega Anita Nordin och särskilt toaletterna städas mer noga än annat på skolan;

- Toaletter är ju väldigt viktigt, toaletter städas varje dag. Så har det varit så länge jag har jobbat, säger Anita Nordin.

I 28 år har Anita Nordin jobbat som lokalvårdare på olika skolor och sedan Ersängsskolan öppnade har hon och Katarina Karlsson städat på skolan. Och att ha kvar samma städpersonal är något som rektorn på skolan, Lennart Stenmark tycker är viktigt .

Så viktigt att när städavtalet skulle förändras och omförhandlas så var hans krav att få behålla den personal som fanns på skolan;

- Jag var väldigt mån om att behålla samma fantastiska gäng som vi har haft hela tiden. De känner för sin skola. De är stolta över det dom gör. Och jag minns att jag ställde ett krav att det skulle vara viktigt att när man kommer på morgonen så ska det lukta gott.

- Vilket de har lyckats förträffligt med. Det har jag fått bevis för, det är många som har kommit hit och sett att det har varit fräsch och första intrycket är viktigt avslutar Lennart Stenmark.

De tre städerskor som arbetar på Ersängsskolan är anställda av kommunens städservice och så är det även på Carlshöjdsskolan, Bräntbergsskolan och Hagaskolan som vi besökte.

I Vindeln på Renforsskolan är städningen utlagt på entrepenad och där har det enligt rektorn varit problem med otillräcklig städning och avtalet kan eventuellt komma att omförhandlas eller att man gör en tilläggsupphandling.

Mer om städning och kvalitet i P4 Västerbotten imorgon, onsdag efter klockan tre.

Reporter Inga Korsbäck.

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".